reede, 31. august 2018

Kui me kehad suudaksid kõnelda – James Hamblin

Kui me kehad suudaksid kõnelda: sinu keha kasutamise ja hooldamise juhend
James Hamblin
336 lk Ühinenud Ajakirjad 2017

See raamat vastab kõikidele küsimustele, mis Sul kunagi tervise kohta on olnud – lisaks tervele hulgale küsimustele, mida Sa pole veel küsinud, aga peaksid. Kui soovid mõista inimkeha kummalisi tööprintsiipe ja meditsiini tulevikku, siis kannab antud kirjatükk õiget ning asjakohast materjali.

,,Kui me kehad suudaksid kõnelda" on antud raamatu jaoks üks pentsik pealkiri. Mitte, et see sõnadekombinatsioon või pealkiri üldiselt mind meeletult häiriksid. Pigem tekitab segadust sisuline vastuolu, mis on oma formaadilt pigem küsimus-vastus suhetele üles ehitatud kui organismi, keha monoloog. Samas, eks see taas vaatevinkli asi ole. 

Üldjoontes keskendub kirjatükk pigem üldlevinud küsimustele, mis ühel või teisel patsendil/huvilisel/niisama inimesel kunagi tekkinud on. Valdkonniti võetakse läbi kogu inimese keha, seda käsikäes huvitavate meditsiiniliste, biokeemiliste, histoloogiliste, ajalooliste ja sotsiaalsete faktidega, mis püüavad tuua teadusmaailma avastused n-ö tavainimestele veidi lähemale. 

Sääraste (populaar)teaduslike raamatutega meeldib mulle endale aga alati märkmiku kõrval hoida, et kõik uued ja huvitavad teadmised üles märkida. Nüüd aga kuid hiljem seda kokkuvõtet siin kirjutades ning tehtud märkmeid uurides olen avastanud, kuivõrd palju sest materjalist minu ülikooli 3.kursuse esimese poolaasta õppeainetega kattub (vähe rohkem süvitsi muidugi, aga siiski). Seega täitsa asja ette lugemine! :) 

Järgnevalt olen välja toonud vaid käputäie oma ülestähendustest. Soovitan aga kõigil ise raamat kätte võtta ning uusi/vanu teadmisi hankida. 

---

Glaukoom – silma siserõhk kahjustab nägemisnärve silmapõhja võrkkestas. Tasapisi nägemine nägemisvälja äärealadel ja lõpuks kogu ulatuses kaob. 

Distiktaas ehk ripsmete liigkasv. Mutatsioon geenis FOXc2. 

Testosteroon stimuleerib aadamaõuna ehk kilpnäärme kõhre kasvu --> häälepaelad venitatakse pikemaks --> madalam hääl. 

Transitoorne isheemiline atakk (TIA) on nn väike insult. Põhjuseks peaaju või silmaarterite häire tromboosi või emboolia tõttu. 

"Plahvatava puusärgi sündroom" – surnukeha metaboliseeruvate bakterite ainevahetuse käigus (tekivad) vabanevad gaasid, mis tekitavad kinnipitseeritud tuhastamiskirstus surve --> plahvatus. 











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar